Om hobbyen

Den som leter den finner, heter det. Og det gjelder i aller høyeste grad dersom du leter med en metallsøker. Bruker man litt tid på hobbyen så man blir jevnlig belønnet med spennende funn, også i edle metaller. Funnraten øker etter hvert som man blir flinkere med detektoren, og en annen ting som hjelper er å gjøre litt "hjemmelekser" med å lese litt lokalhistorie osv.

Bruk f.eks. vinteren til å lese deg opp på litt lokalhistorie, f.eks. ved hjelp av bygdebøker, søk på internett etc., og du vil finne steder med bedre funnpotensiale enn tilfeldig valgte steder. Vet du at det har vært stor aktivitet for mange hundre år siden på et sted, så blir det jo også mer spennende å gå der.

Vi anbefaler alle å ta vårt Nettkurs i metallsøking.

Masse spennende å finne!
Mange mennesker som ikke har kjennskap til denne hobbyen tror kanskje at det ikke er så mye spennende å finne med en metalldetektor? Der tar de helt feil... Du vil bli overrasket over hvor mye mynter, smykker og andre spennende ting fra fortiden som ligger rett under våre føtter på jorder, i skogen, på strender osv.

Daglig gjøres det utrolig flotte og spennende funn i Norge, mye av det er flere hundre år gamle sølvmynter, smykker i sølv og gull, medalonger, muskettkuler, blyplomber osv. Listen er lang, og det er alltid like spennende når metallsøkeren gir et godt signal.

En hobby i sterk vekst
Metallsøking er en hobby som nå opplever en sterk tilvekst av utøvere i Norge. Miljøene blir større og det stiftes stadig vekk nye foreningen og klubber, som igjen arrangerer møter og felles detektor-turer. Dette er ikke minst en veldig sosialt hyggelig aktivitet. Sjekk på Facebook ved å søke på "metalldetektor" og du vil få opp treff på flere grupper og foreninger.

Spennende historikk
Det flotte med metallsøking er at hobbyen har så mange positive og spennende "sider" ved seg. For det første kan man sitte hjemme og fordype seg litt i spennende historie for å finne de gode og spennende søkestedene med potensiale. Dette er en typisk fin vinteraktivitet. Når våren kommer har du en liste med spennende steder å sjekke ut, og tillatelse fra grunneiere pleier ikke å være noe problem. Men husk å spørre!.

Det er viktik å sette seg inn i Etikk / retningslinjer / lover og regler.

Sesong for metallsøking er så lenge du kan stikke spaden i jorda. Det vil si hele året noen steder i landet, mens du får en vinterpause andre steder.

Rene "meditasjonen" når du søker
Å rusle rundt på et jorde som har vært i drift i tusen år, i skogen, i parker eller strender - det er rene meditasjonen, og balsam for sjelen i en ellers stresset hverdag for mange. Man glemmer alt annet, bekymringer er som blåst - man går litt "i sin egen verden"

Og når detektoren gir et godt signal er det like spennende hver gang. Er det en sølvmynt eller et smykke denne gangen, eller bare metallskrot? Er man litt aktiv så blir man jevnlig belønnet med en "godbit". Som et eksempel kan vi nevne at den som finner mest sølvmynter i Norge ligger på rundt 200 stykker i året, hvorav veldig mye fra 1600-1700 tallet.

God fysisk trening
En annen positiv side ved hobbyen er at man kommer seg ut av sofaen, og ofte går mange kilometer i løpet av en detektor-økt. Alt mens man har den sitrende spenningen i kroppen når søkeren piper.

Identifisering av funn
Og ikke nok med at det er spennende ut i felt... Når man gjør gode funn av f.eks en mynt som du ser er flere hundre å gammel, så må den ofte renses og identifiseres når du kommer hjem. Dette er også en spennende aktivitet - å finne ut av hva du har funnet. Klarer man det ikke på egen hånd finnes det meget kompetente folk som kan hjelpe til med ID dersom man poster et bilde på Facebook gruppen Metalldetektor i Norge, eller på forumet til Norges Metallsøker Forening (nmf.nu).

Mange som begynner med denne hobbyen utvikler ofte en fascinasjon og interesse for f.eks. gamle mynter, og tar til å bygge en samling av flotte funn.

For hele familien
Metallsøking er i aller høyeste grad en hobby som passer for alle familiemedlemmer. Hvor mange barn og tenåringer sier nei til å bli med på skattejakt? Ingen. Dette er en ypperlig aktivitet å bedrive sammen med ektefelle/samboer og barna.

Kort oppsummert; Detektering er kvalitetstid for alle!