Å skulle velge ut en metallsøker blant mange modeller kan være vanskelig. Det er mange forskjellige valg å forholde seg til, og en jungel av spesifikasjoner og uttrykk kan volde hodebry.

Vi vil gi deg følgende råd hvis du har problemer med å bestemme deg:

Når du har et budsjett med ett øvre tak, så vil jo det ofte begrense utvalget noe, og valget blir lettere. Husk å tenke på at du kanskje også trenger noe tilbehør som finsøkingsprobe og et godt graveredskap. Begge deler er et must.

De billigste er gode førstegangs-søkere
Mange er veldig fornøyd med våre rimeligste modeller når de kjøper sin første metallsøker. Generelt så gjør de en god jobb, har en bra søkerdybde osv., men de er ikke fullt så gode som søkerne i mellompris klassen og opp - på diskriminering av f.eks. litt solide jernspiker og lignende. Man kan regne med å måtte grave litt mer av den slags med de aller billigste modellene.

Diskriminering, søkerdybde, programmer mm.
Går man litt opp i prisklasse så finner man søkere med flere og mer avanserte egenskaper som gjør de bedre på diskriminering, grunnbalansering, søkerdybde, finlokalisering, ID-avlesning osv. Man får også flere valgmuligheter med blant annet valg blant programmer som er tilpasset forskjellige typer søk og hva man primært leter etter.

Frekvens
Når det gjelder de forskjellige søkernes søkefrekvens (kHz) så er alt mellom 6 til 15 kHz en god "all-round" frekvens som er god på mynter, smykker osv. Høyere frekvenser som 18 kHz og høyere har en litt bedre evne til å finne smått gull (men er fortsatt veldig gode på mynter, smykker etc)

I dag er VLF (very low frequency, 3 - 30 kHz) mest utbredt i metalldetektorer i prisklassen under 10 tusen kroner, hvor det største utvalget ligger. VLF er generelt bedre på å diskriminere bort jern (har normalt innstilling for dette hvis man vil diskriminere) enn PI (Pulse Induction) detektorer. PI detektorer er altså dårlige på å kunne bortdiskriminere jern, men er til gjengjeld generelt bedre enn VLF til bruk i saltvann og sterkt mineralisert jord.

Noen av Minelabs søkere bruker den patenterte FBS-teknologien (Full band Spectrum), det vil si at de søker på alle frekvenser samtidig (1,5 til 100 kHz).

Søkerhoder
Når det gjelder søkehode / coil så kan man på generelt grunnlag si at stort søkehode dekker mer areal per sveip, og søker litt dypere enn små søkehoder. Det er en fordel om man skal gå på store flater som ikke er så forsøplet, som f.eks. jorder. På steder hvor det ligger mye metallskrot i bakken er stor coil en ulempe, da flere objekter, både av jern og edle metaller, kan komme under coilen samtidig. Da kan det du ønsker å finne bli "maskert bort". På slike steder (strender/parker o.l.) er det som regel en fordel å benytte en liten coil for å skille tettliggende gjenstander fra hverandre. Når det kommer til type søkehoder, så er DD søkehoder også generelt bedre enn konsentriske søkehoder - på å separere to gjenstander fra hverandre, da de har et skarpere/smalere søkefelt under coilen.

Generelt
Det gjelder for metallsøkere som med alt annet; Man får det man betaler for... Når det er sagt så finner man nødvendigvis ikke så mye mer og flottere ting med den dyreste, sammenlignet med de billigere modellene. Mye av grunnen til at profilerte detektorister med de dyreste søkerne ofte finner mye, er jo at de er meget dedikerte, bruker mye tid på hobbyen, og gjør også en grundigere hjemmelekse i historie enn folk flest.

Annet
Andre ting du bør ta med vurdering, alt etter som hvilken type bruk du ser for deg osv.

- Oppladbart batteri eller ikke?

- Vanntett eller ikke?

- Skal den være enkel (skru på å gå) eller ønsker du fler programmer, funksjoner og innstillinger?

TILBAKE TIL STARTSIDEN